Çalışma Saatleri
Pzt-Cum | 08:30 - 19:00 |
Cmt | 08:30 - 14:30 |
BİZE ULAŞIN
Bize ulaşmak için aşağıdaki iletişim kanallarımızı kullanabilirsiniz.
Lenfödem
Lenfatik Sistem Nedir?
Lenf sistemi; lenf damarları, lenf kılcalları, lenf hücreleri, lenf nodülleri, bademcikler, timüs bezi ve dalaktan oluşuyor. Vücudu oluşturan hücreler bir sıvı ortamında bulunuyor. Bu sıvının içinde, hücreler için gerekli olan besin ve oksijen bulunuyor.
Hücreler, ihtiyaç duydukları maddeleri aldıktan sonra atık maddeleri bu ortama bırakıyor. Bu atıklar, lenf sıvısı içinde taşınıyor ve lenf nodüllerinde süzüldükten sonra temiz lenf sıvısı olarak dolaşıma katılıyor. Dolayısıyla lenfatik sistem; bağışıklık sistemiyle beraber çalışarak, vücut savunmasında koruyucu filtre görevi gören bir sistem olarak tanımlanıyor.
Lenfödem Nedir?
Lenfödem proteinden zengin sıvının dokular arasında birikmesine bağlı ortaya çıkan kronik ödem durumudur. Bu sıvı normalde lenf damarları aracılığı ile dolaşıma geri dönmesi gerekirken, lenf sisteminin hasarlı olması sonucu dokuların arasında birikerek kişinin kolu, bacağı veya genital bölgesinde ödeme sebep olmaktadır. Lenfödem kanser tedavisi nedeniyle lenf sistemine yapılan müdahaleler (cerrahi, radyoterapi) sonucu açığa çıkabileceği gibi, lenf sisteminin doğuştan yetersiz gelişmesi nedeni ile çocukluk, ergenlik yada yetişkinlik döneminde de açığa çıkabilir.
Lenfödem Belirtileri Nelerdir?
Etkilenmiş bölgelerde şişkinlik
Şişkinliğin olduğu bölgelerdeki eklemlerde hareket kısıtlılığı
Ciltte gerginlik hissi ve sertlik
Ağırlık hissi
Görsel bakımından deformasyon
Rahatsızlık hissi
Tekrarlayan ataklarla enfeksiyonlar
Lenfödem, ilerlemiş ve tedavi edilmemiş durumlarda ciltte kalınlaşma, kol ya da bacakta sertleşme ileri derecede ve şişmeye (elefantiyazis) neden olabilir.